Seminar Symbooldrama bij kind en adolescent

6 april 2020

Dagdromen met een kind of jongere vraagt een specifieke aanpak. Daarbij zijn we zelf (therapeut/begeleider) ook allemaal jong geweest en leven we met representaties uit onze vroege jaren.  Binnen deze context gaan we aan de slag met Symbooldrama.

Toelichting:

Dagdromen met kinderen en adolescenten is een inspirerende en waardevolle verruiming van de mogelijkheden in de werksetting van de psychotherapeutische behandeling of begeleiding.

Jonge kinderen staan veelal op een natuurlijke wijze open voor dromen en fantasie. Bij het ontwikkelen raken zij soms meer gesloten of verder af van die natuurlijke aanleg. Sommige adolescenten vinden het juist fijn, omdat de woorden minder direct nodig zijn en de beelden hen wat kunnen beschermen. Anderen vinden het enorm spannend zich hiermee in te laten en voelen zich extra kwetsbaar.

De K.I.P.B geeft motieven waar conflictmateriaal én resources tegelijk aanwezig kunnen zijn, zonder dat het allemaal doordacht en uitgesproken behoeft te worden. Een kind of adolescent kan zich hierdoor begrepen voelen als hij/zij samen bezig is met de therapeut, waarbij de ouders natuurlijk ook betrokken blijven. Het beeld doet zijn werk als het ware ook ‘onder de weerstand door’.

Daarnaast leven kinderen en adolescenten in een ‘netwerk’ van belangrijke anderen. Een ieder (inclusief de therapeut/begeleider) heeft ook eigen representaties in zich van destijds.  Volwassenen die hulp zoeken exploreren hun eigen kinderbeleving.

 


Het doel voor deze dag is als K.I.P.B-therapeut/begeleider kennis en ervaring op te doen in het ontwikkelings- (fase-) gericht werken met kinderen en adolescenten en daarbij de (on)mogelijkheden in de eigen werksetting te verkennen. Tevens biedt de zelfervaring een krachtige bewustwording van het werken met symbolisering en komt de eigen kindertijd meer tot beschikking in de professionele werksetting.

Dit seminar is geschikt voor K.I.P.B kinder- en jeugdtherapeuten of vaktherapeuten/begeleiders, maar met name ook zeer waardevol voor hen die met volwassenen werken, want ook daarbij staan de vroegkinderlijke ervaringen aan de basis in het leven.

n.v.t.

eendaags

€ 175

Betaling van de kosten voor deelname. Inschrijving op volgorde van betaling.

(Lees voor je het formulier invult en verzendt de Privacy Verklaring van de Vereniging Symbooldrama.)
BIG-registratieSKJ-registratieNIP/NVO-registratieFGZPT-registratie
Opmerkingen / vragenToon a.u.b. dat u menselijk bent door de selectie van de sleutel.