Internationaal

Blog van de voorzitter: Op congresreis in Europa

De huidige situatie rondom het coronavirus laat reizen even niet toe. Maar reizen in je hoofd kan altijd. Als symbooldramatherapeuten weten we maar al te goed hoe belangrijk verbeelding is voor ons geestelijk welzijn. Bert Krapels neemt je in dit blog mee op congresreis, vanuit je luie stoel.

Waarom ik naar een congres ga? Vaak om iets te leren, maar ook omdat het punten oplevert. Waarom naar een congres in het buitenland? Meestal niet voor punten, maar om bredere informatie te krijgen. En misschien wel vooral vanwege het vakantiegevoel dat je in een andere stad krijgt.

Herinnering aan Keulen

Zo kijk ik met plezier terug op het Europese congres over symbooldrama van 2018 in Keulen.  We waren daar destijds met een kleine Nederlandse delegatie aanwezig. Wat de diepere betekenis van de congrestitel ‘Von Blume, Wildschwein und Anderem’ was ben ik allang vergeten. Inhoudelijk is er ook niet zoveel van het Duitse aandeel in dat congres blijven hangen. Onze Nederlandse collega’s Margret  d’Arcais, Annejet Leupen en Bettina Klein namen ook een workshop voor hun rekening. Hun aanbod stak in positieve zin sterk af tegen de oerdegelijke, weinig speelse workshops van de Duitse collega’s.

Toch inspireerde het geheel mij om weer meer met symbooldrama te gaan doen. Misschien komt dat wel door de beelden (en daar gaat het toch om) die nog op mijn netvlies staan, en die verbonden zijn met het congres: de kleuren van de stad, begeleid door een geluid van geroezemoes en vrolijkheid. In de zomer bruist het op de vele terrassen in Keulen-centrum en aan de Rijn. Het is gezellig om met je reis- en landgenoten zo een aantal dagen op te trekken.

Congres 2021

Toen in de vergadering van de aangesloten Europese Vereniging werd besloten om het Europese congres in 2021 in Oekraïne te organiseren, leek dat nog heel ver weg. Maar inmiddels komen de eerste berichten hierover binnen.

De gaststad is bekend: Lviv, een plaats met zo’n 750.000 inwoners, net over de Poolse grens. De datum ook: 3 tot 6 juni 2021. De lezingen zijn in verschillende talen te volgen: Oekraïens, Duits en Engels.

Over de inhoud van het congres volgt later meer, maar over de stad Lviv is al veel te zeggen. En ik stel me graag voor, in deze vreemde quarantaineperiode, hoe ik daar straks rondloop. Loop je heel even met me op?

Wandelen door Lviv

Lviv is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Het historische centrum staat sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad werd in 1250 gesticht en heeft een bewogen geschiedenis. De centrale locatie in het midden van Europa droeg ertoe bij dat de stad een middelpunt van transport en handel was, maar ook dat zij zich in de brandhaard van de ontwikkelingen in ons werelddeel bevond. Polen, Russen, Joden, Duitsers, Armeniërs en Oekraïners hebben de stad bevolkt; leiders van uiteenlopende afkomst heersten over Lviv.


Dat is goed te merken. Al slenterend door de oude straten en over de kleurrijke markten van Lviv tref je Italiaanse patio’s, barokke kapelletjes, Grieks-orthodoxe gebedshuizen, oude muurschilderingen en met fresco’s versierde Armeense kerken aan. Er is een classicistisch Habsburgs stadspaleis, er staan rijkversierde herenhuizen in Jugendstil-stijl en de gastvrije geur van verse koffie stijgt bijna overal op uit de vele traditionele koffiewagentjes die de stad rijk is.

Ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn gruwelijke sporen na in de vorm van ‘Joodse gaten’. Tachtig jaar geleden was zo’n 50 procent van de bevolking Joods en telde de stad 45 synagoges. Daar is niets meer van over. Slechts 2.000 joden overleefden. De Lvivianen hielpen zelf flink mee. Synagoges werden één voor één opgeblazen. Wat achterbleef waren letterlijk gaten in het straatbeeld: ineens stopt de bebouwing, dan is er even niets en dan gaat de huizenrij weer door. Deze gaten zijn nooit opgevuld en vormen heftige aanklachten in het stadsbeeld en in onze verbeelding.

Rond het schilderachtige centrale plein (Plocschka Rynok), met zijn bont bepleisterde panden, is de sfeer vandaag de dag gemoedelijk. Juni schijnt een prima tijd om in Lviv te zijn. Daar, op een levendig terras, is het goed om de wereld te beschouwen vanuit de beelden die de stad bij je oproept.

Lviv is goed te bereiken en te bereizen met vliegtuig en openbaar vervoer. Ik houd 3-6 juni 2021 alvast vrij in mijn agenda en houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

In de tussentijd: blijf verbeelden en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!