Uit de praktijk

Uit de praktijk: De wolk

Els vd Ploeg

Els van de Ploeg, klinisch psycholoog en bestuurslid schrijft over haar ervaring met symbooldrama.

Ze zit verschanst achter het winkeltje, 8 jaar oud en voor het eerst in de spelkamer. Ze speelt een zeer georganiseerde en bitchy winkeljuffrouw. ‘Mag ik een pakje chocomel en raketijsjes’, vraag ik. ‘Kijk niet zo!’, roept ze opeens met schelle stem om vervolgens terug te schakelen naar ‘dat is dan 5 euro’. Als ik haar het geld geef weer het felle; ‘nu kijk je weer!’
Ik weet haar achtergrond, meerdere mislukte pleeggezinplaatsingen en nu opgenomen voor klinische behandeling van haar hechtingsproblematiek. Ik ben volwassenen nummer zoveel en o wat is het lastig om haar niet aan te kijken!
Na nog twee vergelijkbare en snauwerige, afwerende sessies besluit ik de volgende keer een boom met haar te gaan dromen. Ze gaat gewillig aan tafel zitten maar blijft op haar hoede. Natuurlijk blijven haar ogen open tijdens de droom. In haar verbeelding ziet ze buiten de boom staan. Ze beschrijft hoe hij er uitziet: er zitten appels in en de bast voelt ribbelig aan, KLAAR! Ze wil graag tekenen en nadat ze het zachte krijt heeft uitgeprobeerd gaat ze daarmee aan het werk. De appelboom heeft een volle kruin met rode appels, een redelijke stam zonder wortels, gras, zon en blauwe lucht. Ik raak wat in de war zo langzamerhand…
Dan komt er een vogelnestje met twee kleine vogeltjes in de boom. De ouders vliegen hoog in de lucht met eten voor de kleintjes. Opeens tekent ze een grote wolk tussen de boom en de oudervogels. ‘Ze kunnen de kleintjes niet vinden’, zegt ze rustig. Daarna loopt ze naar de zandtafel en woelt met haar handen door het zand. ‘Volgende keer wil ik met het zand!’, zegt ze zacht.
‘Kijk niet zo’ heb ik nooit meer gehoord. Ze wordt gezien. De therapie kan beginnen!
Negen jaar later zie ik haar terug als ze gedurende een (korte) crisis is opgenomen. Blij verrast dat ik al haar tekeningen nog heb gaan we gelijk weer aan de slag met dagdromen, en vooral met het zachte krijt!
Els van der Ploeg

Een gedachte over “Uit de praktijk: De wolk

  1. In dit artikel heb je een aantal interessante punten. Ik zou deze nooit hebben overwogen als ik dit niet tegenkwam. Bedankt!.

Reacties zijn gesloten.