Symbooldrama, iets voor jou?

Zoek je een therapeut? En wil je niet zoveel praten, maar meer ervaren? Dan past symbooldrama wellicht bij jou. Deze internationaal erkende psychotherapie is geschikt voor behandeling van trauma’s, angsten, depressie, psychosomatische klachten, identiteit en hechtingsproblemen, onverwerkte rouw en eetstoornissen.

Symbooldrama is een bijzondere behandelingsvorm, die een ander uitgangspunt heeft dan de meeste therapieën. Door middel van verbeelding leer je je innerlijke conflicten, spanningen en trauma’s te begrijpen en te verwerken via een dagdroom. Ook brengt de dagdroom je weer bij je eigen bronnen van vitaliteit en veerkracht. Symbooldrama geeft je zo energie en vertrouwen, waardoor je zelf nieuwe stappen kan zetten.

De methode is geschikt voor alle leeftijden, met voor iedere leeftijd een eigen stijl. Je hoeft niet creatief te zijn of goed te kunnen tekenen. Symbooldrama kan worden ingezet voor zowel individuele als voor groepsbehandeling (gezins- of relatietherapie).

Wat kan je verwachten tijdens een symbooldramabehandeling?

In de sessie biedt de therapeut je eerst een lichte ontspanningsoefening aan. Vervolgens vraagt zij je een concreet beeld voor te stellen, bijvoorbeeld een landschap of een dier. Door verdere vragen over wat je ziet werk je zelf het beeld gedetailleerder uit.

In de dagdroom die dan ontstaat zal je dingen beleven die je niet direct kunt beredeneren, maar die raken aan de vragen die jou bezighouden. Als de dagdroom spannend en aangrijpend wordt, zorgt de therapeut ervoor dat je je veilig blijft voelen en niet verstrikt raakt in de emoties die de beelden kunnen oproepen.

Na de dagdroom zal de therapeut je vragen het opgekomen beeld op je eigen manier te tekenen. Door aan de hand van de tekening verder over het opgekomen beeld te praten, krijg je meer inzicht in je eigen gevoelens, trauma’s  en levensgeschiedenis. Dit helpt je om nare ervaringen te begrijpen en te verwerken.