Symbooldrama Online

Symbooldrama in quarantaine 1

Op onze oproep mee te denken over symbooldrama onder de beperkingen van de huidige coronasituatie komen de eerste reacties binnen. Heleen Grootscholten, GZ-psycholoog en bestuurslid van onze vereniging, stuurde enkele voorwaarden voor beeldbellen in.

Therapie hoeft niet op te houden wanneer fysieke ontmoetingen niet (meer) mogelijk zijn. Via internet is veel mogelijk om toch in contact te blijven met cliënten. In het algemeen komt uit onderzoek naar voren dat therapeuten online dezelfde problematiek kunnen behandelen als in de behandelkamer. Wel is het van belang, dat je als therapeut vertrouwd bent met de methode die je gebruikt en de problematiek die je behandelt.

Houd bij beeldbellen rekening met de volgende voorwaarden:

  • Gebruik een laptop of computer met camera en microfoon (dit geldt zowel voor de therapeut als voor de cliënt)
  • Zorg voor een stabiele internetverbinding (gebruik bij voorkeur geen wifi, maar een ethernetkabel)
  • Maak contact via een veilig videobelprogramma (AVG-proof); zie hieronder voor tips
  • Gebruik een headset; hierdoor kun je beter contact maken, je stem komt dichterbij
  • Voer het gesprek in een rustige omgeving; denk vooraf ook aan het op stil zetten van je mobiel (dit geldt voor zowel therapeut als cliënt)
  • Zorg voor een neutrale achtergrond.

Tips voor veilige videobelprogramma’s:
Check of een programma voldoet aan de AVG en aan de veiligheidsnormen NEN 7510 ofwel ISO27001. Whatsappen, skypen en facetimen is onder de AVG bijvoorbeeld niet toegestaan. ZOOM wordt onderzocht, verschillende deskundigen raden het af, als je het toch (tijdelijk) gebruikt, kies dan voor de betaalde variant.

Toepassingen voor e-health die een optie voor videobellen bieden zijn doorgaans wel toegestaan; bijv. Therapieland, Cliëntenlogin, Karify, Minddistrict, Embloom, Incura.

Anders beeldbelprogramma’s zijn bijvoorbeeld Zaurus, Mobilia, WeSeeDo en Signal (deze laatste als noodoplossing in Corona-tijd).

Zie ook de informatie op de site van de LVVP

Heb je ervaringen met symbooldrama via beeldbellen? We horen het graag via info@symbooldrama.nl.