Het Oog van Horus

Hans Carl Leuner  is de grondlegger van de Katathym Imaginatieve Psychotherapie, ook wel symbooldrama genoemd in Nederland. Hij koos als symbool voor deze psychotherapie-richting ‘Het oog van Horus’. Dit is een hiëroglief, een pictogram dat een woord uitbeeldt,  uit het oude Egyptische schrift en wordt ook wel oedjat-oog, of het ‘het alziend oog’ genoemd. In zijn vorm lijkt het ook op een menselijk oog met een wenkbrauw en een soort eyelinerstreep boven het ooglid. De onderkant van het oog lijkt op een stilistische weergave van de zwarte veren van een valk. De god Horus werd in het oude Egypte voorgesteld als een valk en dit deel van het symbool verwijst daarnaar.  De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.

Oog van hortus
Oog van Horus

Volgens de Egyptische mythologie was er een strijd om de troonopvolging na de dood van Osiris, waarbij zijn zoon Horus het linkeroog wordt uitgestoken door zijn oom Seth die de troon met geweld wilde veroveren. Het oog wordt door Seth weggesmeten en valt in stukken uiteen. Echter door tussenkomst van Thot, de God van de wetenschap, schrijfkunst en de kalender, werd het oog van Horus weer genezen en krijgt het oog een bijzondere zienerskracht. Ieder deel van het oog kreeg bovendien een eigen betekenis in de rekenkunde als breuken. Als de breuken opgeteld worden, blijkt het totaal slechts 63/64 te zijn. De Egyptenaren geloofden dat het ontbrekende 1/64ste deel op magische wijze door Thot werd aangevuld.

Dit gelaagde symbool staat dan ook voor het herstellen van de integriteit. In de astronomie verwijst de tijdelijke beschadiging van het oog naar de verschillende fasen van de maan. Het verwijst naar de maan die ‘beschadigd ’is in de afnemende fase en zich ‘herstelt’ in de wassende fase. Het cyclische aspect in de kosmos wordt daarmee benadrukt. Door het herstel van het beschadigde oog van Horus, wordt het licht weer op aarde gebracht. Hiermee wordt tevens de met de duisternis verbonden dood overwonnen.  Overal waar een verzwakte toestand of verstoring van het natuurlijke evenwicht een situatie ondergraaft, stabiliseert het beeld van dit symbool met zijn kracht en magische ondersteuning het goede verloop waarbij alles weer op zijn plek komt en het weer kan gaan stromen, gesterkt door hoop en geloof in de oude Egyptische wijsheden over eeuwig terugkerend herstel van de universele harmonie.