BlogUit de praktijk

Uit Berts boekenkast

In mijn boekenkast heb ik één plank met een dubbele rij aan boeken en tijdschriften die samenhangen met het onderwerp symbooldrama. Dit bestrijkt een periode vanaf 1985 en bevat ook informatie die tegen het onderwerp symbooldrama aan schuurt. Ik zal de komende tijd inspiratie uit mijn boekenkast delen in de rubriek ‘uit Berts boekenkast’.

Deze keer: Dromen en verbeelden

Er bestaan verschillende vormen van dromen: dagdromen, symbooldrama-dromen, nachtdromen en lucide dromen. Gedachten/theorieën die bestaan over het therapeutisch effect van het dromen zijn deels terug te vinden in de theorie over symbooldrama.

De psycholoog/filosoof Antti Revonso kwam in 2000 met deze theorie: Dromen kunnen gevaarlijke situaties simuleren, zodat we die in het echte leven beter het hoofd kunnen bieden; In beangstigende dromen trainen we onze verdedigingsstrategieën. 

Matthew Walker (Universiteit Berkeley) constateerde dat proefpersonen die afschuwelijke beelden hadden gezien – waarbij hun amygdala sterk geactiveerd werd – na een nachtje dromen bij het opnieuw bekijken van diezelfde beelden aanzienlijk minder angst ervaarden.

Het therapeutisch effect van dromen lijkt sterker dan het effect van zich een situatie inbeelden, zoals bij een “future template”(EMDR)  Verbeelden is een ander neurologisch proces.

Middels lucide dromers konden onderzoekers nagaan wat het verschil tussen dromen en verbeelden is. Uit dit onderzoek blijkt dat bij het volgen van een voorwerp in de ruimte (bijvoorbeeld een bal) de oogbewegingen bij verbeelding sprongsgewijs zijn. De dromer volgt daarentegen een bal met een vloeiende oogbeweging. Het netvlies heeft dan geen prikkels nodig heeft om de neurale circuits van de ogen te activeren. 

Naar aanleiding van het bovenstaande vraag ik me af of bij symbooldrama het neurologisch proces verloopt zoals bij dromen of gaat het meer om het activeren van de verbeelding? Wie kan hier iets over zeggen?

Bron
Uit EOS Wetenschap psyche en brein 1 2019 pagina 13-19
Waarom dromen wij, Isabelle Arnulf, hoogleraar Neurologie Sorbonne Parijs
Hoe lucide dromen eruit zien, Susanna Martinez-Conde , Hoogleraar neurologie Medical Center, New York